ANALIZA războiului din Ucraina / Ștefan Popescu: „Rusia e în AVANTAJ. Ucraina a rămas fără oameni, chiar dacă are armament”

Publicat: 08/08/2024, 15:05

Într-o ediție transmisă live de Gândul, analistul de politică externă Ștefan Popescu a discutat despre evoluția războiului Ucraina, pe fondul recentei incursiuni ucrainene în regiunea Kursk. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Potrivit analistului Ștefan Popescu, această acțiune militară nu aduce beneficii semnificative Ucrainei, ci mai degrabă erodează forțele deja obosite ale acesteia.

Incursiunea ucraineană din regiunea Kursk

Popescu consideră incursiunea ucraineană ca fiind „o diversiune măruntă” care nu contribuie la schimbarea dinamicii conflictului. El subliniază că forțele ucrainene sunt istovite și întâmpină dificultăți majore în a rezista presiunii constante a trupelor rusești, care continuă să progreseze cu câțiva kilometri zilnic. În ciuda primirii a șase aeronave F-16, Ucraina nu reușește să reechilibreze raportul de forțe pe teren.

„E o diversiune măruntă care macină forțele ucrainene care sunt istovite și rezistă cu greu progresiei rusesti. Nu știu dacă militarii ar fi fost de acord cu această incursiune care nu aduce absolut nimic Ucrainei. In acest moment vedem o progresie a Rusiei de câțiva kilometri zilnic și Ucraina nu este în măsură, în ciuda celor șase aeronave primite F16, să restabilească raportul de forțe”, spune analistul.

Situația Rusiei și perspectivele de negociere

În contextul acestei incursiuni, președintele rus Vladimir Putin a convocat de urgență consiliul de securitate al Rusiei. Analistul Ștefan Popescu consideră că Rusia nu are motive să accepte o rundă de negocieri în acest moment deoarece raportul de forțe pare să fie în favoarea sa.

„Marea chestiune este ca rușii să fie duși la masa negocierilor. Rușii în acest moment nu consideră că nu au de ce să se așezepentru că raportul de forțe crește în favoarea lor”, explică Ștefan Popescu.

Oferta de pace a lui Vladimir Putin

Serghei Şoigu, fost ministru rus al Apărării, susţine că președintele rus Vladimir Putin a făcut o ofertă de pace Ucrainei pe 14 iunie şi avertizează Kievul că cu cât aşteaptă mai mult, cu atât condiţiile vor fi mai dure.

„Cred că a pus niște condiții ultra-maximale. Sigur, nu am avut acces la document, dar cred că priveau nu numai limitarea drastică a forțelor armate ucrainene, dar și neaderarea Ucrainei la NATO și la Uniunea Europeană, dincolo de cedarea teritoriilor deja ocupate”, continuă analistul.

Perspectivele viitoare ale Ucrainei

Pe lângă presiunile militare, Ucraina trebuie să ia în considerare și consecințele pe termen lung ale conflictului. Popescu avertizează că țara este într-o situație dificilă, suferind distrugeri zilnice și confruntându-se cu perspectiva unei populații afectată de handicapuri ca urmare a războiului.

„Ucrainienii acum se gândesc și la următorul lucru. Iși dau seama că trebuie să pună capăt războiului pentru că Ucraina nu poate duce un război total precum Afganistanul. Ucraina are distrugeri zilnice. Se gândește, inclusiv, la perspectivele de viitor pentru că va avea o populație numeroasă, masculină, cu handicap”, conchide analistul de politică externă.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Silvia Tudor
Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, Silvia Tudor și-a început cariera ca editor în cadrul agenției de presă MEDIAFAX, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Amenințările apocaliptice ale lui Putin dacă Trump ajunge din nou la Casa Albă. Ce poate...
Un român a comandat „meniul zilei” la „împinge tava” din Eforie Nord, pentru 25 de...
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere...
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la...
Care este obiectivul ofensivei fulgerătoare a Ucrainei în Rusia. Armata Kievului a avansat cel puțin...
Noua iubită a lui Michele Morrone e româncă şi a lucrat pentru frații Tate! Cum...
Trucul simplu și ieftin cu care poți desfunda chiuveta. Se prepară acasă și nu este...
EXCLUSIV. Primele decizii cu pensiile recalculate. Măriri de 2.000 de lei la unii români
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care...
El este Dominic, copilul care s-a stins din viață la 1 an și 7 luni,...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
ARO 246 în stare perfectă, de vânzare în România. Cât costă SUV-ul românesc, într-o culoare...
Veşti bune pentru salariaţi: angajaţii care vor avea parte de o nouă minivacanţă / Câte...
Ce se întâmplă IMEDIAT în corp dacă mănânci MIERE cu IAURT
Ungurii, stăpânii Europei. Sunt imposibil de oprit: Au eșuat a treia oară
Mihaela Rădulescu îi umilește pe toți bărbații. Ce a putut să spună „diva” de la...
Mesajul emoționant pe care Vlad Gherman i l-a transmis soției sale, Oana, de ziua ei...
''Stătea pe scaun și deodată...' - Mihai a făcut infarct în avion și a murit:...
Ce face Carmen de la Sălciua atunci când se întoarce dimineața de la evenimente: „Am...
Manevră scandaloasă în Thassos. Cum a fost înjosit un român pentru un turist american: "Suntem...
BANCUL ZILEI. Un pacient se trezește după operație cu dureri puternice în zona renală: Ți-am...
(P) Samsung s23 vs s23 Ultra